Zacznijmy może od wymagań. Aby móc latać na ekspedycję należy mieć:
- labolatorium badawcze lvl 3,
- technologie energetyczną lvl 1,
- technologie szpiegowską lvl 4,
- napęd impulsowy lvl 3,
- astrofizykę lvl 1,
Od tego momentu możemy wysyłać floty na ekspedycje naukowe. Ich wynik nigdy nie jest do przewidzenia. Flotę na ekspedycję wysyłamy w sposób bardzo prosty. Wybieramy 16 pozycję w galaktyce,i tam też wysyłamy naszą flotę. Jak już wcześniej wspomniałem, ich wynik generowany jest losowo. Poczynając od znalezienia statków, które dołączą do naszej floty, przez zbieranie surowców (metal,kryształ,deuter), antymaterii (można nieźle się dorobić,wiem po sobie ), po kontakty z piratami kosmicznymi i obcymi,co owocuje walką, najczęściej na naszą niekorzyść. Ekspedycja może też nie przynieść żadnego efektu, nie licząc np zdjęć gwiazd. Oto przykłady wyników ekspedycji:
1. Nasza ekspedycja napotkała samotnego podróżnika. Niski, przy kości, ubrany w czerwony płaszcz z białym futerkiem i czerwoną czapkę z białym pomponem jegomość bardzo ucieszył się na widok naszej załogi. Powiedział, że od roku nie widział żadnego człowieka i z radości obdarzył naszego kapitana pewną ilością antymaterii.
Zdobyto: Antymateria 157.
2. Znaleźliśmy opuszczoną stację piratów, a w jej hangarach stare statki. Technicy dokonują oględzin i sprawdzają, czy niektóre z nich mogą zostać wykorzystane.
Następujące statki dołączyły do floty:
Okręt wojenny 2
Krążownik 3
Ciężki myśliwiec 2
Wpis z dziennika pokładowego oficerów-mechaników: niestety nie mamy możliwości sprowadzenia z powrotem wszystkich statków.
3. Podczas wyprawy zrobiono wspaniałe zdjęcia supernowej. Niestety nic innego nie udało się przywieźć, lecz przynajmniej są spore szanse na wygranie tegorocznego konkursu "Fotografia Roku Wszechświata".
WAŻNE!!!!
Ostrzegam was przed wysyłaniem floty na fsa w ten sposób. Bardzo często następują "problemy", i flota wraca dużo wcześniej/później,co spowodować może złoma. Ponadto, jeżeli wyślecie na ekspedycję dużą ilość floty bojowej, prawdopodobieństwo walki wzrasta. Najlepiej wysłać kilka dt,mt i powiedzmy 5 krk. Jeżeli coś jest nie jasne,piszcie w tym temacie Proponuję także zamieszczanie wyników waszych ekspedycji
Pozdrawiam
Damian Lama
Spoiler:
Poza osobliwymi małymi zwierzętami pochodzącymi z nieznanej bagiennej planety ekspedycja nie przywiozła z wyprawy niczego groźnego.
Spoiler:
Twoja ekspedycja natrafiła na małą asteroidę, z której można pozyskać trochę surowców.
Zrabowano: 5.047 Metal.
Co wysyłacie na ekspedycje, w jakich ilościach i na jak długo?
Ja wysyłam tylko MT, których jest 3-6 i zawsze wysyłam na 1 godzinę(bo na dłużej na razie nie mogę).
Najczęściej z ekspedycji przywożę małe zwierzątka, dla których mógłbym założyć już zoo. Wysłałem na razie ponad 20 ekspedycji i mam to szczęście, że nie spotkałem ani obcych, ani piratów...
Ja mam sprawdzony sposób. Wysyłam dużą ilość mt (na innych uni,tutaj ok 6-8),do tego 3-4 lm,i wszystkie sondy. Dzięki temu tylko raz wróciłem ze zwierzątkiem,a tak to flotka, surowce i antymateria 2 razy